Led

LED verlichting biedt grote besparing met een korte terugverdientijd
 
Iedereen wil graag bijdragen aan een duurzame omgeving en aan de toekomst van onze planeet.
Met LED verlichting is dat een betrouwbare belofte. Een afnemende vraag naar energie betekent dat er minder fossiele brandstoffen worden gebruikt en dus dat de CO2 uitstoot wordt gereduceerd. Daarnaast kan de combinatie van LED verlichting met andere energiebronnen (New Energy) leiden tot onafhankelijkheid en zelfsturing. De besparingen op het energieverbruik is dan ook een directe bijdrage aan de belasting van het klimaat.
Bovendien kan LED verlichting in combinatie met zonnepanelen, windenergie of andere vormen van ‘eigen’ energie leiden tot een grote mate van onafhankelijkheid!

Energie wordt elk jaar duurder en juist dan is zelfbepaling van groot belang. Zeer inzichtelijk gemaakt en dus transparant als het gaat om investeringen en rendement. Voor grotere organisaties en het bedrijfsleven die dit soort duurzame investeringen aangaan zijn er dan ook nog actuele mogelijkheden voor subsidies.

 

Subsidie op LED verlichting 

De Nederlandse overheid stimuleert bedrijven en instellingen om te investeren in zogenoemde energie-efficiente middelen en projecten. Dit kan met de Energie-Inversteringsaftrek (EIA) een fiscale aftrekmogelijkheid voor investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen. Daarnaast is er de Milieu-investeringsaftrek (MIA), een combinatie van een fiscale aftrek en een versnelde afschrijving voor milieubesparende bedrijfsmiddelen.
In onderstaand overzicht hebben we een aantal toepassingsgebieden van energiezuinige LED verlichting (EIA subsidie en/of soms ook MIA subsidie)
bij elkaar gezet:
· bedrijfsgebouwen (binnen en buiten)
· koel- en vriescellen
· buitenverlichting sportcomplex
· buitenreclame
· noodverlichtingsarmaturen
· armaturen voor vluchtwegsignalering
· bewegwijzeringsarmaturen
· schapverlichting in winkels en supermarkten
· podium- of theaterbelichting

Ook een regelinstallatie voor de LED verlichting komt voor subsidie in aanmerking, wanneer deze de verlichting regelt op basis van daglichtintensiteit en/of aanwezigheidsdetectie. Ideaal voor bedrijfshallen en voor VVE’s (Vereniging Van Eigenaren in grote woongebouwen).

Een EIA kan ook worden aangevraagd voor het verbeteren van de energieprestatie van een bestaand bedrijfsgebouw als het energielabel van het gebouw stijgt naar B en wanneer het energielabel stijgt met twee stappen. Bijvoorbeeld van energielabel E naar C.

Voor bedrijven zijn er op dit moment gunstige mogelijkheden om over te stappen op LED verlichting, waarmee direct een subsidie tot 40% kan worden verkregen op de aanschaf van ledlampen. Bedrijven en andere grote organisaties die in 2014 investeren in energiebesparing kunnen via de Energie-investeringsaftrek (EIA) in totaal 150 miljoen euro fiscaal terugkrijgen. Ook LED verlichting komt dit jaar voor dit belastingvoordeel in aanmerking. Deze fiscale regeling is van toepassing op bedrijven die in minimale investering doen van € 450,- euro.

Agentschap NL (de nieuwe naam van SenterNovem) stelt jaarlijks een lijst vast van energiezuinige producten waarop EIA wordt verstrekt. Dit jaar staat ook ledverlichting in gebouwen op deze lijst LED verlichting kan uw bedrijf al snel veel geld besparen. Vervanging van alle lampen in uw kantoor of bedrijfspand geeft u de mogelijkheid om tot wel 90% te besparen op uw energieverbruik. Hoewel de LED lampen in aanschaf wellicht wat duurder zijn, zijn deze kosten vaak al snel weer terugverdiend door de afname in energieverbruik. Bovendien gaan LED lampen tot wel 50 keer langer mee dan een gloeilamp of een halogeen spot.

Al onze LED verlichting beschikt over een kleurtemperatuur die als optimaal wordt beschouwd voor gebruik in bedrijfspanden (3000K – 4000K). Al onze lampen geven een warm wit licht (3000K) en zijn daardoor dus ook bijzonder geschikt voor gebruik in kantoorpanden of bedrijfspanden.